Tiimin Coaching – Viisi askelta lähempänä yhteistä menestymistä
Tiesitkö, että vain alle 10 % tiimeistä toimii todella tehokkaasti?*
Miten tiimien coaching voi voisi edistää tätä ja mitä hyötyä siitä voisi olla juuri sinulle? Tässä blogissa Melinda Holmén tuo esiin viisi poimittua näkökulmaa tiimeistä ja niiden coachingista.
Yksilövalmennus on tullut tunnetummaksi. Huolimatta siitä, että valtaosa ei edelleenkään ole kokenut coachingin muutosvoimaa, on useimmilla ihmisillä jo käsitys siitä, mitä se tarkoittaa. Coach on henkilö, joka tekee yhteistyötä asiakkaiden kanssa ajatuksia herättävässä ja luovassa prosessissa, jonka tavoitteena on inspiroida ja maksimoida henkilökohtainen ja ammatillinen potentiaali.**
Tiimin coaching on toisaalta vielä melko tuntematon tiimien kehittämisen muoto. Se on usein myös ymmärretty väärin tai sekoitettu ainoastaan tiimien rakennusvaiheen tukemiseen. Tutkitaanpa lisää!
Poiminta nro 1: Tiimin coaching ei ole sama asia kuin sen rakentaminen. Tiimin rakentaminen nähdään usein kertaluonteisena, lyhyempänä interventiona. Ehkä sellaisena kuin ryhmäretki, koko tiimin persoonallisuustestaus ja -katsaus tai kommunikaatiotyöpaja. Nämä kaikki ovat arvokkaita, ja niillä voi olla tärkeä rooli luottamuksen ja yhteyden luomisessa. Tiimien coaching -prosessi on taas jäsennelty, pidempi prosessi, joka voi kestää useita kuukausia. Prosessin tavoitteena on parantaa sekä tiimin dynamiikkaa että sen tavoittelemia, esimerkiksi liiketoiminnan tuloksia. Toimiva tiimi ei ainoastaan ratkaise ajankohtaista ongelmaa, vaan sillä on syvä ymmärrys ja tietoisesti rakennettu malli, miten he haluavat toimia, mihin haluavat uskoa ja miten he haluavat työskennellä yhdessä.
Poiminta nro 2: Tiimin coaching on kuin soutaisi joukkueen veneessä tehokkaasti joen yli yhdellä kerralla eikä kaikkia erikseen. Tämä kuulostaa kustannustehokkaaltakin. Kun yksilön coachingissa jokainen kohdataan erikseen yksilönä, tiimin coachingissa katse on kokonaisuudessa, tiimi on siis yhdessä ”Se” jota tarkastellaan. Tiimin coaching vahvistaa joukkueen tietoisuutta tästä kokonaisuudesta. Jos tiimi haluaa muuttaa tapaansa olla yhdessä, heidän on ensin nähtävä itsensä kokonaisuutena – tämä on systeemiälykkyyttä!
Poiminta nro 3: Mitä mitataan, se myös tehdään. Tiimin coachingin avulla on helppo mitata joukkueen vahvuuksia sekä prosessin alussa että lopussa. Tiimi voi nähdä selvemmin vahvuutensa ja kehityskohteensa, ja linjata sen, mihin on keskityttävä. Kehittämisen fokus voi olla vaikkapa viestintää, päätöksentekoa, resursseja, luottamusta tai jotain muuta. Paras tiimin coaching-prosessi yhdistyy myös organisaation keskeisiin tavoitteisiin ja mittareihin. Tällöin tiimi voi nähdä selkeästi ”sijoituksensa” tuottoprosentin.
Poiminta nro 4: Tiimit näyttävät tarvitsevan eniten keskinäistä yhteyttä, kuuluvuuden tunnetta sekä yhteistä ymmärrystä. Kaikissa tiimikeskusteluissani ja -työskentelyssäni, erityisesti hybridi- ja globaaleissa tiimeissä, tulee yhä uudelleen esille tarve, että he oppisivat tuntemaan toisensa paremmin, luottamaan toisiinsa enemmän ja kommunikoimaan tehokkaammin. Kun kysytään johtajilta, mikä tekisi merkittävimmän muutoksen heidän yrityksien tiimeissä, on tämä yleisin vastaus. Tiimin coaching-prosessin kautta avataan tämän mahdollisuutta tiimeille. Tavoitteena on tiimin tila, jossa sen jäsenet voivat tuntea olonsa turvalliseksi, ottavat aikaa ja alkavat puhua rakentavasti siitä, mikä on todella tärkeää.
Poiminta nro 5: Rohkeus lisää avointa ja hyvää tarkoittavaa haastamista. Parhaat tiimit ovat joukkueita, joissa ihmiset uskaltavat rohkeasti haastaa toisensa. Kuvittele olevasi tiimissä, jossa ihmiset välittävät toisistaan mutta samalla uskaltavat olla radikaalin rehellisiä ja avoimia toisilleen – sekä haastaen toisiaan, että uskaltaen myöntää omat epäonnistumisensa ja puutteensa. Tiimin coaching -prosessi tukee tätä tavoitetta. Se tarkoittaa myös sitä, että aikaisemmin hiljaisemmat äänet tulevat näkyviksi, yhteisiksi ja kuulluksi sekä sitä, että voimakkaimmat äänet voivat löytää uusia kanavia. Rohkeammat tiimit saavat enemmän aikaan.
Jos sinulla on tiimi ja sinulla on tavoitteita työskentelytapojen kehittämiseksi, keskinäisen ymmärryksen lisäämiseksi, systeemisyyden tiedostamiseksi, tehokkuuden parantamiseksi sekä tärkeisiin asioihin keskittymiseksi – mitä teet näiden eteen? Milloin aloitat tiimin coaching-prosessin? Paras vastaus olisi eilen, seuraavaksi paras tänään.
Kirjoittaja: Melinda Holmén, johtamisen, tiimien, ura- ja stressitasapainon coach, Coach Partner Thewind Oy, PCC Professional Certified Coach ICF, CPCC Certified Professional Co-Active Coach, PQ Positive Intelligence Coach, MSc. Econ. 15 vuoden kokemus kansainvälisen liiketoiminnan johtamisesta ja valmennuksesta. Yli 1000 sertifioitua coaching -tuntia.
Rekisteröidy avoimeen ja maksuttomaan Tiimin Coaching webinaariimme 13.12.2024 klo 9.00
*) Team Coaching International (TCI)
**) ICF International Coaching Federation