Being well as a communication skill

Miten viestintä liittyy hyvinvointiin? Voinko paremmin kun viestin joustavasti? Kun voin paremmin niin viestinkö joustavammin?

Kirjoittelen tätä Joustavan viestinnän blogiani ”hiljakseen”. Kun jokin asia tässä teemassa alkaa kiinnostaa minua niin, että huomaan sen hiipivän jokapäiväiseen puheeseen, ajatuksiin ja toimintaani, on siitä syytä kirjoittaa jotakin. Hahmottelen tässä siis lisää joustavan viestinnän ja keskeneräisen viestinnän teemoja. Nyt nimenomaan hyvinvoinnin tai ”hyvin olemisen” kannalta.

Kirjoitin aiemmin siitä, kuinka yksilö- ja yritysvalmennuksissa nousevat usein esiin erilaiset viestinnän epäonnistumisen ja puutteellisuuden kokemukset. Näkökulmaa vaihtamalla – ja hieman ”tökkäämällä” – saadaan esiin myös upeita viestinnän onnistumisen, ymmärtämisen ja eteenpäin menemisen kokemuksia. Mitä silloin tapahtuu? Kirjoitan tässä ajatuksistani yhden esimerkin kautta.

Keho tulee ennen sanoja ja ymmärrystä

Yritän kirjoittaa lyhyesti. Jätän siis tarinaan aukkoja itse täytettäväksi. Jos osaisin, kirjoittaisin tästä aiheesta myös filosofisemmin ja teoreettisemmin. Monet fenomenologit määrittelevät ja käsittelevät tätä kehollisuutta ja ymmärtämistä (mm. Maurice Merleau-Ponty 1908-1961). Kuvailen nyt vain havaintojani tämän ajatuksen läpi ja kokemustarinan muodossa. Ajatuksenani on kuvata sitä, kuinka keho ”tulee” ja toiminta muuttuu usein ennen sanoja ja ymmärrystä. Kuuntelen siis tarinaa:

”Olen kiireinen, en nuku hyvin, unohdan asioita, en ymmärrä ja en tule kuulluksi. Kehoni signaalit kertovat että en voi hyvin… Alan kuitenkin kokeilla asioita vaikka en oikein tiedä mitä hyötyä siitä on. Tehdä nyt jotakin toisin. Pysähdyn, kuuntelen, kuuntelen uudelleen ja kysyn uudella tavalla. Ehkä jotakin muuttuu, ehkä ei, en ole varma. Puheeni ei ainakaan muutu, ainakaan heti. Puhun itselleni yhä kiireestä, unohtamisesta, hukassa olemisesta, varsinkin kun katson peiliin ja yritän johtaa itseäni. Yritän nukkua, liikkua rauhallisemmin, ottaa happea, olla hiljaa, olla vaan. Kehoni signaalit alkavat kertoa minulle, että voin paremmin. Mutta puheeni ei ole kuitenkaan muuttunut. Kun huomaan tämän, että puheeni ei ole muuttunut mutta kehoni on, tunnenkin muuttuneeni. Olen kuin uusi ihminen. Puheenikin siis muuttuu. Ja koko tarinani. Tästä oivalluksesta.”

Kun luen kirjoittamani tarinan uudelleen, se on itselleni yhä looginen, ilman mittareita. Teknisesti voimme mitata tällaista ”muutosjärjestystä” vaikkapa sydämen sykevälivaihtelumittauksella, joka voi tarkasti osoittaa kuormituksemme ja palautumiskapasiteettimme muutokset. Puheen aktiivinen muuttaminen (vaikka peilikuvalleen) voi alkaa myös muuttaa kehon rytmiä ja mahdollisuuksia. Siis myös toisinpäin keho ja sanat ovat yhteydessä. Tarinalla on monta kertojaa, se yhdistää monia muuttuvia.

Ennen tarinaa muuttuu toiminta

Muutoksen oivalluksesta – tai sen potentiaalin oivalluksesta alkaa uuden tarinan prologi. Saamme siis kiinni pienestä vihjeestä, että voimme itse muuttaa tarinaamme. Sen jälkeen olemme täynnä intoa ja taitoa viestinnän ja toiminnan muutoksen edistämisessä.

Ihmisen äänikin voi muuttua ja se muuttaa tarinaa. Tarinalla tarkoitan teksteissäni yleisesti sitä tapaa, jolla puhumme itsellemme ja itsestä sekä toiminnasta ja tavoitteistamme. Kun hengitän ja olen ”paremmin ja helpommin”, olen oivaltanut kapasiteettini ja potentiaalini syvemmin. Olen myös kuullut miltä kuulostan sillä hetkellä kun uskon omaan uuteen tarinaani – silloin äänenikin muuttuu. Se tulee ikään kuin kehostani, joka puolelta, eikä ainoastaan suustani.

Myös hiljaa oleminen opettaa puhumaan uudella tavalla. Kehoni kutsuu muutoksessa herkemmin kuuntelemaan ja kuulemaan. Samalla kun olen hiljaa uudella tavalla, kuulen ja ymmärrän paremmin. Ymmärrän ja tulen kuulluksi itsekin paremmin sitten kun avaan suuni.

En osannut kirjoittaa tästä muulla tavalla. Being well as communcation skill – Hyvin olemisen taito kehossani on viestintätaitoa. Ajatus kiehtoo ja kannustaa minua jatkamaan valmennuksissa ja ohjauksissa tällä tiellä. Etsin, tutkin ja kerron lisää.

Palapeli laajenee

Olemme hyvinvoimisen ja hyvintoiminnan palapeli, joka ikään kuin laajenee loppumattoman avaruuden tavoin. Hyvinvoinnin määrittely tuntuu ”tässä ajassa” olevan vieläkin aitauksessa.  Se on juuri nyt kehoa ja liikuntaa, ravitsemusta ja unta. Se on ehkä taidetta ja kulttuuria, hyviä ihmissuhteita ja ihmissuhdetaitoja. Se on myös ammattitaitoja ja työtaitoja. Se on todella kaikkia edellisiä. Se on erityisesti myös olemisen ja ihmettelyn taitoa, uteliaisuutta itseä ja maailmaa kohtaan ylipäätään. Kehossamme ja puheessamme.

Tutustu tuottamiini valmennuksiin kotisivuillani – vaihtoehtoja on useita ja mukaan mahtuu sinunkin tarinasi.

Lue lisää ja ota yhteyttä halutessasi. 

Tuuli Kirsikka Pirttiaho 
Olen viestinnän ja johtamisen konsultti sekä valmentaja.
Ajattelen, että tehtäväni on nostaa ihmistä ja bisnestä.
Co-Active Coach, GLOWUP Guide, Livtec HRV Analysis Partner
p. 040 501 1501, tuulikirsikka@thewind.fi

www.thewind.fi
www.glowup.fi
@thewind.fi
@glowup.fi
© 2018 Thewind Oy
Photo: @chsnafu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *